Bewoners: Eis Blijvende Groeistop Schiphol

 

 

 

 

 

Publicatie: Werkgroep Toekomst Luchtvaart (WTL)

Op 10 november gaan de kiesmannen van de ORS in gesprek met directeur Benschop van de Schiphol Group. De luchtvaartsector wil de groei van omzet en winst veiligstellen. De bewoners verdedigen de zwaarbelaste leefomgeving, volksgezondheid en het klimaat. Dit is het moment voor de bewonersorganisaties, kiesmannen en clustervertegenwoordigers in de ORS om duidelijk op te komen voor de leefomgeving en het klimaat. De bewonersclaim op een groeistop nu luid en duidelijk naar buiten te brengen.
Door massale slaapverstoring en ergernis wordt de gezondheid ernstig bedreigd van veel meer mensen rond Schiphol dan de geluidsnormen toelaten. Dat blijkt zowel uit het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie als uit het onderzoek van de GGD in onze regio. Serieuze oplossingen vergen eigenlijk krimp. Het is onbegrijpelijk dat bestuurscolleges die voor de gezondheid en veiligheid van hun burgers verantwoordelijk zijn, toch voor meer luchtverkeer pleiten.
De CO2-uitstoot van de luchtvaart op Schiphol is nu maar liefst 250% van die 1990, terwijl het juist richting 50% in 2030 zou moeten gaan. Ook dat vergt krimp volgens deskundige Paul Peeters. Het IPCC heeft niet voor niets voor de zeer ernstige gevolgen van te hoge opwarming gewaarschuwd. Het is onbegrijpelijk dat bestuurscolleges die hard aan CO2-reductie moeten werken, toch voor groei van Schiphol pleiten.
De luchtvaartsector heeft een Actieplan gepubliceerd waarin weliswaar forse besparingen gesuggereerd worden, maar in feite volumegroei zowat alle klimaatwinst meteen weer tenietdoet. De gebruikelijke misleiding dus. Er is op Schiphol nog niets veranderd.
Een blijvende groeistop is niet slecht voor de economie. Integendeel. Het kabinetsbeleid is tegenwoordig niet meer op algehele volumegroei gericht. Dus ook niet meer op Schiphol als grootste hub van Europa met de meeste vliegbewegingen en meeste passagiers. Dat mainportbeleid uit de vorige eeuw is voorbij.
Dit kabinet streeft wel selectief naar een goede bereikbaarheid en vestigingsklimaat voor de moderne economie van Nederland, met tal van internationale contacten in bedrijfsleven, cultuur, wetenschap en onderwijs. Schiphol en andere nabije grote luchthavens bieden mondiale netwerken voor mensen die voor hun werk naar andere landen moeten reizen.
Bereikbaarheid is ook nuttig om bezoekende toeristen te ontvangen die over een serieus reisbudget beschikken. De toeristenindustrie en Amsterdam zitten namelijk absoluut niet te wachten op een nog grotere tsunami van low cost toeristen.
Het gaat in dit selectieve kabinetsbeleid om hoogstens een derde van het totale aantal passagiers. Er is op Schiphol ruimte zat om nog tientallen jaren tot bijna 3% jaarlijkse groei op te vangen van economisch nuttig luchtvervoer tussen Nederland en de wereld. Zonder één extra vliegbeweging.
Dit kan de WTL met harde cijfers aantonen. Ook blijkt uit de cijfers dat de volumegroei van de sector vrijwel geen extra economisch voordeel oplevert, maar wel grote nadelen voor de omgeving en het klimaat.
Dit is het moment voor de bewonersorganisaties, kiesmannen en clustervertegenwoordigers in de ORS om duidelijk op te komen voor de leefomgeving en het klimaat. De bewonersclaim op een groeistop nu luid en duidelijk naar buiten te brengen. Geen duimbreed toegeven aan de schadelijke groeidwang van de sector. De regering en Kamerleden, wethouders en gedeputeerden, raads- en statenleden aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor volksgezondheid en klimaat, die beide uit de hand dreigen te lopen. En de regering ervan overtuigen dat ze de omzetgerichte groeiclaim van de sector gerust naast zich neer kan leggen. Want die is voorbij.

Sluit Menu